4 Kasım 2014 Salı

Dr. Michel Váis , Üstün Akmen, Zeynep Oral ve IATC ve de TEB

Geçtiğimiz günlerde Uluslararası Tiyatro Eleştirmenleri Derneği (İng. IATC: The International Association of Theatre Critics) Genel Sekreteri Dr. Michel Váis Türkiye’ye geldi. Dr. Michel Váis, 2 Kasım 2014 Pazar Saat 10.00-12.00 Zorlu Center PSM, Meydan Fuaye’de “Tiyatro Eleştirisinde Meslek Etiği” başlıklı konuşma yaptı.

Tiyatro Eleştirmenleri Birliği, Dr. Michel Váis’nin Türkiye’ye gelişini mesaj atarak şöyle duyurdu:
Mensubu olduğumuz Uluslararası Tiyatro Eleştirmenleri Derneği’nin Genel Sekreteri, Kanadalı tiyatro eleştirmeni Dr. Michel Váis “Tiyatro Eleştirisinde Meslek Etiği” başlıklı sunum yapmak üzere …..”

Bu toplantıyı Tiyatro Eleştirmenleri Birliği organize etmeliydi. Ama programı organize eden, TiyARTro.(https://www.facebook.com/tiyartro) Belki de bu yüzden Tiyatro Eleştirmenleri Birliği toplantıyı parmağının ucuyla tuttu.

Tiyatro Eleştirmenleri Birliği, her vesile ile   'Uluslararası Tiyatro Eleştirmenleri Derneği’nin Türkiye merkezi, mensubu' olduğunu ifade ediyor. Türkiye’de tiyatroyu ilgilendiren onlarca olay oluyor ama hiç biri Uluslararası Tiyatro Eleştirmenleri Derneği’nin  http://www.aict-iatc.org/ adresinde yer almıyor.Ortak yapılan bir çalışma da yok.. 

http://www.aict-iatc.org/aict-6b.html adresinde Tiyatro Eleştirmenleri Birliği ‘Turkish section’ olarak tanımlanıyor. Üstün Akmen ‘Member , President, Turkish section of IATC’, Zeynep Oral da ‘ Honorary Vice-President’ olarak yer alıyor.

‘Mensubu olduğunuz’u söylediğiniz bir derneğin Genel Sekreteri Türkiye’ye  geliyor, ‘Türkiye Merkezi President’  ve  ‘Honorary Vice-President’, onun konuşma yaptığı  toplantıya katılmıyor.  Ama aynı kişiler ertesi gün İBBŞT’nın Kerbela Gala’sında salondalar.

Öte yandan Tiyatro Eleştirmenleri Birliği internet sayfasında Genel Sekreterin toplantısı ile ilgili  haber yok. Habere bağlantı yok, Genel Sekreter ile yapılmış kapsamlı röportaj yer almıyor. 

Ben meslek hayatımda böyle bir ciddiyetsizlik ve sorumsuzluk görmedim. Düşünün ortak iş yaptığınız yabancı bir şirketin üst düzey yöneticisi ülkenize geliyor ve siz onunla birlikte görünmüyorsunuz ona sahip çıkmıyorsunuz. Bu tiyatromuzun ne halde olduğunun da en iyi göstergelerinden biridir. Orada burada 'üfür, es' ama yapman gerekeni yapma.  

Ben toplantıya , ‘President, Turkish section of IATC’ katılır diye katılmadım. “Tiyatro Eleştirisinde Meslek Etiği” başlıklı toplantıda kendimi tutamayıp  ‘President, Turkish section of IATC'in ‘intihal’ yaptığını, bir yazıdan iki yazı çıkardığını, 'mütalâa' yazdığını ağzımdan kaçırırım da yabancının yanında rezalet çıkar diye korktum. ‘Kol kırılır yen içinde kalır’ diye düşündüm.

Melih Anık

Not:


Toplantıyı organize eden tiyARTo ile  Dr. Michel Váis ile en kapsamlı röportajı yapan Yeşil Gazete’de Kızıltan Yüceil'e (http://yesilgazete.org/blog/2014/11/01/michel-vais-ile-elestirmenlige-elestiriler/) ben kendi adıma  teşekkür ederim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder