30 Aralık 2013 Pazartesi

TBB Başkanı’ndan Sanatçılar Girişimi’ne: “Düşüncesindeyim”

http://tiyatroyun.blogspot.com/2013/12/blog-post_5464.html adresinden haberdar olduğum videoda (http://webtv.radikal.com.tr/turkiye/5935/genel-ahlak-kurallar%C4%B1na-uygun-tiyatrolar.aspx) Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av.Prof.Dr.Metin Feyzioğlu’nu dinledim. Başkan tiyatro oyuncuları(sanatçılar girişimi?) ile bir araya geldiği toplantıda şunu söylemiş:

"Birilerinin ahlâk anlayışının genel ahlâk adı altında sanata dayatılması anlamına gelecek bu protokolün mutlak şekilde yönetmeliğe de kanuna da anayasaya da Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne de aykırı olduğu düşüncesindeyim.”

Duyduğum andan itibaren beni rahatsız eden bir şey var bu cümlede. En sonunda buldum. Aynı cümle içinde “mutlak şekilde” ve “düşüncesindeyim” var.

“Wikipedia”da bulduğum  “mutlak” ifadesi bana uydu: “Hiçbir şeye bağlı olmaksızın var olan, bağımsız ve koşulsuz olan anlamında felsefi terim. Genel geçer anlamı bakımından hiçbir şey ile sınırlandırılmaksızın var olan şey anlamındadır.”

O halde bir şey “mutlak” ise cümlenin şöyle olması gerekmez mi?
"Birilerinin ahlâk anlayışının genel ahlâk adı altında sanata dayatılması anlamına gelecek bu protokolün mutlak şekilde yönetmeliğe de kanuna da anayasaya da Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne de aykırıdır.”

Türkiye Barolar Birliği Başkan’ını “mutlak” ile “düşüncesindeyim”i bir arada kullanmak zorunda bırakan şey nedir? Başkan’ın “yönetmeliğe de kanuna da anayasaya da Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne de aykırı”lık ifadesi hukukî  mücadelenin de aşamalarını gösteriyor bana göre. Yol uzun.. Ben  çok mu  “düşünmekteyim”?

Ayrıca Başkan’ın şu ifadesi de  üzerinde düşünülmeye değer: “TBB ile sanatçılar girişimi arasında bir protokol imzalayalım.”  “Sanatçılar girişiminin “hükmî” statüsü ne? Yâni nasıl bir “hukukî girişim”? Bir dönem sözcüsü var. Nasıl yönetiliyor? Temsil gücü ne? Kalıcı üyeleri kimler? Bildiri bazında mı bir araya geliyorlar? Ben sitede farklı bildiriler altında farklı isimler gördüm. Bu girişim ile TBB protokol imzalayabilir mi? İmzalansa protokol “mutlak” olur mu?  Bilmediğim için soruyorum. Beni aydınlatan olursa memnun olurum. İnterneti aradım şöyle bir sayfa buldum: http://sanatcilargirisimi.blogspot.com/  Bu sayfada sorularımın cevabını bulamadım. Yardımınızı bekliyorum.


Melih Anık

Not: Videoda yüzlerini gördüğüm tiyatrocular neden öyle "suratlı"? "Gülmek devrimci bir eylem" değil mi?

1 yorum:

  1. TBB Başkanı Metin Feyzioğlu tiyatro sanatına inandırıcı yaklaşmıyor...

    Türkiye Barolar Birliği Başkanı Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, tiyatronun da bir sanat olduğunu duyumsamamış gibi konuşuyor!... Metin Feyzioğlu, öylesine bir yapay kurguyla konuşuyor ki, defalarca dinlememe karşın, benim yüreğimin derinine asla inemiyor... Bir sanat dostu duyarlılığına sahip olmayan Metin Feyzioğlu, öyle sanıyorum ki, ilk genel seçimlerde milletvekilliğini garantilemek için konuşuyor, konuşuyor ve konuşuyor ve dişe dokunur bir tek kelâm etmiyor. Siyasal koltuğunu ısıtma turları atan Metin Feyzioğlu beni inandıramadı. İnananlara saygısızlık etmem!

    Sosyalist Sanatçı Hilmi Bulunmaz

    YanıtlaSil