4 Mart 2014 Salı

Volkan Han ile TÜSAK Hakkında 'Twitter'da "Konuştuk"

Volkan Han, twitter hesabında kendisini şöyle tarif ediyor: “Şehir Tiyatrosu/ Tiyatro Adamı /iŞTİSAN/ TO-DER üyesi /Sanata ve Sanatçıya yapılan her türlü saldırıya karşı SUS muyoruz!

Bu sabah (4 Mart 2014) kendisiyle twitter’da uzun süren bir yazışma yaptık. Volkan Han İBBŞT oyuncusu ve İŞTİSAN ve TO-DER üyesi. Bu nedenle söyledikleri bir grup sanatçının görüşünü ortaya koyuyor.

Ben TÜSAK konusu ortaya çıktığından beri konuyu takip etmeye çalışıyorum. Konu, her şeyden önce bir seyirci olarak beni ilgilendiriyor. Sanatın “düzenlenmesi” benim hayatımı da etkileyecek. Bu nedenle düşüncelerimi paylaşıyorum. Ayrıca sanatseverlerin(takipçilerini) desteğini almamış, onları ikna etmemiş her türlü girişimin sonuçsuz kalacağına inanıyorum. Şu ana kadar gördüğüm “sanat sanatçıların işidir” anlayışı sanatın düzenlenmesi ile ilgili olarak da vurgulanıyor. İş “biz mutfaktakiler” ya da Volkan Han’ın son yazdığı twitteki gibi “biz aylardır toplantılar çalıştaylar tartışmalar yapıyoruz”da olduğu gibi BİZ vurgusunda ortaya çıkıyor. Oysa sanat tüm toplumu ilgilendiriyor sadece sanatçıları değil. Volkan Han’ın twitlerini kendimce bir sıraya dizdim ve başlıklar altında topladım.

DURUM
Sanatçılar TÜSAK’a karşı. “TÜSAK bir SAFSATA” “devletin gözetimi altında olan sanat anlayışının bir tezahürüdür.”  “Ödenekli kurumlar sanatçıların yetişmesi adına bir ahi ocağıdır. TÜSAK denen savsata bunu yok etme amacı taşımaktadır.”  “TÜSAK'a alternatif üretmek anlamsız”  “(TÜSAK) Yürütmesi mümkün olmayan bir sistem.”  “gün gelir de sanat alanında tavan yaparsa ülkemiz o vakit TÜSAK tarzı "özerk"  bir kurum faydalı olabilir.”

NE İSTENİYOR?
“Devletin sanata karışması sadece maddi destek anlamında olmalı..! Sanat, karar ve icrada "özgür" olmalı.” “açıkça istenen mevcut ‘ödenekli’ sisteme dokunulmaması”  “ÖZGÜR ÖZERK bir yapı ve sanat icrası.”  “sanatın icrası ve uyarlanması aşamasındaki birimlerin sanatçılardan oluşması! Sansür olmamasıdır.”

ÇÜNKÜ
 “Ödenekli kurumlar sanatçıların yetişmesi adına bir ahi ocağıdır.”  “Değişim için değerler ayaklar altına alınmamalı.!”

NE YAPMALI?
“TÜSAK yerine mevcut 5441 ve ilgili maddeler düzenlense, güncellense yeterli!” “Teknik anlamda mevcut yasa üzerine yasal düzenlemeler”  “bu yasal düzenleme içinde çalıştaya, kurultaya vs de gerek yok. Yasalara uygun güncellemeler. zaten her kurumun kendine ait yönetmeliği ve yönergesi var, onlar da kendi içlerinde düzenlenir, düzeltilir zor işler değil.”

AMA
 “AKP hükümetinin demokratik hiç bir yaklaşımı yok ki, sanat konusunda olsun, yazdığın sıralamaya olanak versin!!” “Dinlemeye sabırları yok, dayatmaya devam ediyorlar”

Volkan Han NE YAPMALI’yı özetlemiş. Demek ki (bazı) sanatçıların çözüm önerisi var. Bu önerinin gereği olan düzenleme taslağı hazır mı? Sanatçıların öneri düzenlemesi ne?  Kendi aralarında konuşmuşlardır herhalde. BİZ sanatseverlerle/seyircilerle paylaşsalar diyorum.

Anladığım kadarıyla Volkan Han ve arkadaşları için TÜSAK’ın sırası(zamanı) değilmiş. Ancak “sanat tavan yaparsa” “TÜSAK tarzı özerk bir kurum” faydalı olurmuş. Bu TÜSAK tasarısına bir övgü mü?  Anlaşılan farklı özerlik modelleri var. Herhalde bir çalıştayda tartışılır.

Melih Anık

Not: Benim Volkan Han’a önerdiğim bir sıralama var: (AMA'nın altındaki 'sıralama')

1.Bir Taslak önerilir/ hazırlanır 2.Taslak tüm paydaşlara gönderilir 3.Bir araya gelinir son hali verilir  4. Çalıştay yapılır. Tartışılır. 5.Tüm paydaşlar imzalar 6. Kamuoyuyla paylaşılır. Her tiyatro fuayesine asar. seyircisini bilgilendirir 7.Partilere anlatılır 8. Yasalaşması için çalışılır


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder