23 Ekim 2019 Çarşamba

Ekrem İmamoğlu’na Açık Mektup


İBB Şehir Tiyatroları’nın Genel Sanat Yönetmeni olarak Mehmet Ergen’i atamışsınız. Benim gibi tiyatro ortamına yakın olanlar Mehmet Ergen’in GSY olacağını yaklaşık dört aydan beri biliyorduk. Zira Levent Üzümcü ve Mehmet Ergen’den rapor istediniz. Levent Üzümcü Kültür Daire Başkanlığını hayal etti Mehmet Ergen ismini  de İBB Şehir Tiyatroları’nın GSY için öne sürdü, ısıttı.  Bugün aldığınız karar çok önceden bilindiği halde neden hemen bu kararınızı açıklamadınız üç ay beklediniz ve Süha Uygur’a sezon açtırdınız? Madem açtırdınız neden sezon sonuna kadar beklemediniz?  Gerçi o toplantıda yeni Kültür Dairesi Başkanı’nın tüm açıklamaları kendisinin yapmasına bakarak Süha Uygur’un ‘gidici’ olduğu anlaşılmıştı. Söylentilere göre Millet ittifakının diğer ortağı İYİ Parti çok da etkili olamadı ve Süha Uygur görevden alındı/istifa etti/istifaya mecbur oldu. Mâdem Mehmet Ergen’i GSY yapacaktınız onunla sezonu açmanız daha etik olurdu. Bu aldığınız kararlar zihinlerde soru işaretlerinin doğmasına neden oldu. Sanat kurumunda siyaset ağır bastı. Bunun  dilinizden düşmeyen slogana ne kadar uyduğunu takdirinize bırakıyorum. Bu konuda 16 milyonu kucaklayamadınız.  Siyaset yapmışsanız siyaset ile eleştirilmeyi siz davet etmişsiniz demektir. 

100 yılı aşkın bir kurumun GSY olarak kurum içinden bir kişiyi atamamış olmanız da bana tuhaf geliyor. AKP de öyle yaptı ve kurum dışından atama yaptı. Ama yaptığı atamaya karşı davalar açılmasına rağmen bağlı kaldı ve atadığı GSY’nin arkasında durdu. Siz atadığınız GSY’nin arkasında ne kadar duracaksınız göreceğiz. Parti içi kulisler ile atama yapmanız sizin de farklı olmadığınızı gösteriyor.  Şimdi dışarıya kulak verin ve ‘Levent Üzümcü böyle istedi’ diyenleri duyacaksınız. Levent Üzümcü gibi politize olmuş bir oyuncunun 100 yıllık kurumda ağırlık koyması ne kadar doğru?  Kurum içinden Bahtiyar Engin, Selçuk Soğukçay, Hülya Karakaş ve diğer başka isimler varken  şimdi kurum dışından ama kuruma yıllarını vermiş Cem Davran ve  de illa tamamen kurum dışından diyorsanız Özen Yula çok da güzel GSY olabilecek isimlerdi. Bu şansı kaçırdınız.

Mehmet Ergen’i ne kadar tanıyorsunuz bilmiyorum. Google’larsanız Mehmet Ergen’in Bakırköy Belediyesi Tiyatrosu’nda yönettiği oyunun yirminci dakikasında devam eden oyunu kesip sahneye çıktığını ve o zamanlar GSY olan Kadriye Kenter ve rahmetli eşi Müşfik Kenter’e olmadık hakaretler ettiğini bilirdiniz. Bir telefonla halledilebilecek bir konuyu böylesine çirkin bir davranışla büyüten bir kişinin 100 yıllık kuruma GSY olmasını ben içime sindiremiyorum. Şimdi İBBŞT’da yönetmenlerin GSY’ne karşı nasıl davranacağını takdirinize sunuyorum. Öte yandan kendi tiyatrosunda 10 bilet satılmadığı için Mehmet Ergen’in  oyunu iptal ettiğini de bilmiyorsunuz tabii ki. Ben kapıdan dönen o seyircilerden biriydim.  Perdeler kapanmasın diyen Muhsin Ertuğrul’un koltuğuna böyle bir kişiyi oturttunuz. 

Tiyatro camiası Mehmet Ergen'in başkaları tarafından tercüme edilmiş oyunlara kendininmiş gibi sahiplendiğini biliyor ama siz bilmiyorsunuz sanırım. Atamanız sürekli yinelediğiniz liyakata sizce uygun mu?  

Kurumlar gelenekleri ile yaşar. Kültür Dairesi Başkanı’nın sezon açılış konuşmasında ne kurumdan ne de onun geleneklerinden haberdar olmadığını gördük. Mehmet Ergen’in  atanması da geleneklerin dikkate alınmadığını gösteriyor.

Aslında İBBŞT’nın esas ihtiyacı kurumun özerkliğidir. Bu konuda hiçbir şey söylenmediğine ve yönetim kurulundaki iki adayın sanatçılar tarafından seçileceği vaadi ‘havuç’ olarak verildiğine göre kurumun böyle ‘idare’ edileceğini anlıyoruz. İBBŞT umut vermiyor. Size Hamlet’in bir repliğini hatırlatarak yazımı bitireyim: ‘Bu işin ne başında hayır var ne de sonu hayır çıkar’      

Melih Anık

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder