18 Haziran 2017 Pazar

Adamına Göre İŞTİSAN Etiği

İŞTİSAN denilen meslek örgütü "kamuoyuna" başlığı ile yeni bir açıklama yayımlamış. İştisan, İstanbul Şehir Tiyatrosu Sanatçıları Derneği'dir. Böyle bildiriler yayımlamayı çok sever. Galiba tek yaptığı da bildiği de bu. Gene ne yapmış?



16 ay önce İBB Şehir Tiyatroları'na Genel Sanat Yönetmeni olarak atanan  Süha Uygur "Fakülte ya da Yüksekokul mezunu olmadığı için" İştisan dava açmış ve dava lehine sonuçlanmış. Bu şekilde Süha Uygur'un görevden alınması durumu ortaya çıkmış.  İştisan kendini haklı çıkarmak için "kamuoyuna" diyor ki "Bu şart, 2012 yılında sanatçılara ve tiyatro çalışanlarına haber verilmeden belediye bürokratlarınca yapılan yönetmelikte değiştirilen maddeler arasındadır. Biz bürokratların yaptığı değişikliği kullandık. Yoksa Süha Uygur'un şahsı ile bir sorunumuz yoktur." İştisan bu fırsatı kullanarak ve kurum içinden yükselen karşı seslere karşı kendini savunmak  için kurumdaki haksız ve gerekçesiz yapılan işleri ve atanan Genel Sanat Yönetmeni'n mevcut yönetmelik nedeniyle işlevsiz kalmasını vurgulayarak yönetmeliğin kötü yanlarını hatırlamakta ve "yaptığı yanlışı" "temizlemek" istemektedir. Bu tür bildirilerde alışıldığı üzere İştisan alev(!) gibi bir son paragrafla bildiriyi sonlandırmakta. Özgür ve özerk bir Şehir Tiyatrosu çabaları devam edecekmiş. Enerji ve gücünü kişisel duygulara ya da ilişkilere değil 103 yıllık bir kurumun geleceği için harcayacakmış.  Aksi takdirde halkın tiyatrosu olan Şehir Tiyatrosu çok yakında bürokratların elinde sadece bir isim olarak kalacakmış. Kurumu yakında takip edenler bu tür yüksek atışların geçmişini hatırlayacak ve dudakları hafiften öfkeyle oynayacaktır.

Bence susması gerekirken bildiri ile durumunu daha da kötüleştiren kurumlar arasında sıralama yapılsa İştisan ilk beş içinde yer alır. Bu ünvan İştisan'ın apoleti olmuştur. Zira işin traji-komik yanı ne biliyor musunuz? Süha Uygur'dan önce Genel Sanat Yönetmeni olan Erhan Yazıcıoğlu da "Fakülte ya da Yüksekokul mezunu" değildi ve o dönemde İştisan'ın davasına gerekçe olan yönetmelik yürürlükte idi. İştisan Erhan Yazıcıoğlu için dava açmadı sustu oturdu. İştisan "kişisel duygulara ya da ilişkilere" bağlı olmadığını(?) bildiri yapıp boynuna asmış. 103 yıllık bir kurumun sanatçılarını temsil eden(!) bir derneğin kafa yapısının açık ve net açılımı olan bu bildiri kurumun neden devamlı takla atmakta olduğunu gösteriyor.  Attıkları taklalar nerede sona erecek kimbilir. İşi bırakıp gitmeleri yerine hâlâ bildiri yayımlayıp kuyruğu dik tutmaya çalışıyorlar. Bu vesile ile bu olay karşısında sesini çıkarmayan tiyatro cemaatini de görmüş olacağız.  İştisan'a bağlı ya da bağsız sanatçıların(!) sahneye çıkarak bize güzel bir dünya hayâli çizmesi ve umudu vermesi mümkün mü?


Melih Anık

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder